>> home >> co-active coaching >> wat is co-active coaching

Wat is Co-Active Coaching?

Co-active coaching helpt mensen resultaten te bereiken en hun leven blijvend te veranderen. Het kijkt naar de hele persoon en legt de nadruk op het stimuleren van gedrag en leerprocessen die kunnen leiden tot meer voldoening, een betere balans en een effectievere leefwijze.

De co-active coaching methode is ontwikkeld door het prestigieuze CTI: Coaches Training Institute. Het is de grootste Amerikaanse non-profitorganisatie die zich bezighoudt met het trainen van coaches en leiderschapsontwikkeling. Eén van de oprichters van CTI, Laura Whitworth, werd in ’97 door het tijdschrift Professional Coach Journal uitgeroepen tot één van de tien meest invloedrijke coaches. Als medeoprichter van CTI en de Personal en Professional Coaches Association heeft zij bijgedragen aan de ontwikkeling van de grondslagen en de ethische richtlijnen van coaching als professie. CTI is de enige coaching opleiding in Nederland die is geaccrediteerd door de International Coach Federation (ICF)

In Nederland wordt de studie Co-Active Coaching aangeboden door het gerenommeerde trainingsbureau Schouten & Nelissen. (zie: Voorbeelden uit de praktijk: Co-actief coachen, vanuit je intuïtie)

Mensen zijn van nature creatief, vindingrijk en heel. Ze hoeven niet ‘gerepareerd’ te worden en zijn heel goed in staat om hun eigen antwoorden te vinden en te formuleren. Ze kunnen elke uitdaging aan. Dit principe is één van de hoekstenen van het co-active coaching model. De taak van de coach is om vragen te stellen, goed te luisteren en te ‘empoweren’ in plaats van het geven van instructies en advies.

Grote interesse en nieuwsgierigheid in de persoon van de klant brengen hem dicht bij zichzelf. Vaardigheden en technieken zijn in het coaching traject belangrijk. Authenticiteit en een goede ‘klik’ tussen coach en klant zijn nog belangrijker.

Alle delen van het leven van mensen - hun carrière, hun relaties, hun vrijetijdsbesteding, gezondheid, persoonlijke groei, financiën, familie - zijn gerelateerd aan elkaar. Al die aspecten kunnen aan bod komen bij het bereiken van de persoonlijke doelstellingen. Co-Active Coaching richt zich op de hele persoon en bereikt daarmee bijzondere resultaten.


"Every human being is naturally creative, resourceful and whole. No one needs to be fixed."
– Coaches Training Institute