>> home >> co-active coaching >> coaching faq

FAQ: Veelgestelde vragen over Coaching

Welke onderwerpen komen aan bod bij coaching?

Dat kan van alles zijn: werk, relatie met collega’s, bereiken van betere resultaten, een betere gezondheid, balans werk-privé, betere financiën, veranderingen in de relaties met vrienden... De co-active coach heeft de vaardigheden en technieken om dicht bij de klant te zijn en om hem te leiden naar het realiseren van zijn dromen. Een coach geeft géén financieel, juridisch of medisch advies. Voor dat soort zaken verwijst hij door. Hij verwijst ook door naar een psychotherapeut wanneer is sprake is van bijvoorbeeld diepe wonden uit het verleden of misbruik.

Wat is het verschil met psychotherapie?

Emotionele en/of gedragsproblemen kunnen disfunctioneren tot gevolg hebben. Daarmee komen mensen bij een therapeut. Een psychotherapeut werkt aan genezing en heeft als doel is om mensen weer normaal te kunnen laten functioneren. De therapeut kijkt daarbij veelal naar het heden en naar het verleden.

Een coach is iemand die werkt met goed functionerende mensen die willen groeien. Die groei kan van alles inhouden: een volgende stap in de carrière, het bereiken van succes in werk én privé. De focus is vooral gericht op het manifesteren en ontwikkelen van het potentieel van de persoon. Dat iemand het gevoel heeft dat hij bij een coach ook een soort van genezing vindt, is mogelijk. In dat geval is er eerder sprake van een bijwerking. De coach is vooral gericht op het heden en op de toekomst. Op het omzetten van dromen en ideeën in daadwerkelijke actie.

Kost coaching veel tijd?

In de praktijk gaat het gemiddeld om een periode van drie tot zes maanden met gesprekken van ongeveer een uur, eens per week of een keer in de twee weken. Daarna is het mogelijk om de coaching relatie voort te zetten met een lagere frequentie. Al naar gelang de behoefte.

Voor wie is coaching interessant?

Coaching is voor iedereen interessant. Maar niet iedereen is er klaar voor. Coaching is eigenlijk voor ambitieuze mensen. Voor iedereen die zich optimaal wil ontwikkelen. Voor iedereen die droomt van zichzelf ontwikkelen, veranderen en dingen bereiken. Vergelijk het met een sport coach. Hij is er helemaal en speciaal voor jou. Hij daagt je uit, stimuleert je, houdt je een spiegel voor en hij haalt je uit je comfort zone om prestaties neer te zetten die je voorheen voor onmogelijk hield. Coaching is zeer persoonlijk en wordt afgestemd op de individuele behoefte van de klant. Het resultaat: een groter zelfinzicht, daadwerkelijke actie en een verdieping van het leereffect.

Wat kan coaching voor mij doen?

Of u nu een fijnere relatie wilt, meer succes in het bedrijf, meer betekenis in uw leven, coaching kan u de structuur en de motivatie brengen om heel bijzondere dingen te bereiken. Om daar te komen waar u naar toe wilt, hebt u commitment nodig, moed en de overtuiging dat u het verdient. En dat u nog meer kunt bereiken. Iedere dag maken we keuzes. Of we dingen wel of niet doen. Deze keuzes kunnen verstrekkend zijn, maar ook heel simpel en klein. Toch heeft iedere keuze effect op ons leven. Of we meer of minder voldoening voelen. Een betere of een slechtere balans. Coaching help tom opnieuw te leren zélf bewuste keuzes te maken die leiden tot een effectief, gelukkig leven waarin u in balans bent."When you change the way you look at things,
the way you look at things changes."